ПРИСТРАСТІ  ПО МОЛОКУ НЕ ВАРТІ Й ВИЇДЕНОГО ЯЙЦЯ? або Чому в нашому районі навряд чи виникнуть молочні кооперативи

Публікації Трибуни Праці

 

 

У кінці минулого й на початку цього року багато друкованих ЗМІ та інтернет­видань  пророкували в Україні такий собі молочний апокаліпсис. Адже 1 січня 2018 року мали вступити в дію деякі статті ЗУ «Про безпеку і якість продовольчих продуктів», які повинні були привести українське законодавство до стандартів Світової організації торгівлі (СОТ) та ЄС. Крім усього іншого, нові норми стосувались якості молочної сировини, яка Державними стандартами України (ДСТУ) досі була поділена на три сорти – вищий («екстра»), перший та другий (залежно від рівня бактеріального обсіменіння). Оскільки молоко другого сорту  євростандартами не дозволено для переробки й подальшого споживання людьми, його мали виключити і з українських ДСТУ.

Проте саме таке молоко, здебільшого, і продають господарі­приватники. А оскільки в структурі всієї молочної сировини, що переробляється в нашій країні,  молоко від населення, за твердженням фахівців, складає близько 70%, то, можна уявити, які проблеми виникли б у цій галузі.

Повністю із змістом даної публікації можна ознайомитися в форматі PDF. Передплачуйте таку можливість.

Ольга РОЗУМЕНКО.