Будьте обережні, побачивши цю рослину!

Публікації Трибуни Праці

 

 

Борщівник Сосновського спочатку культивувався як хороший медонос і силосна рослина. Пізніше з’ясувалося, що молоко у корів від нього стає гірким і непридатним для вживання. Тому він «переселився» в дику природу, засіваючи береги водойм, пустирі, узбіччя доріг, необроблювані ділянки полів, схили гір, долини річок. Отруйна рослина почала активно витісняти місцеві види трав’яних і деревних порід. Де з’являється борщівник, тим рослинам він і загрожує. Найчастіше ж поширюється уздовж струмків.

Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягають у тому, що він здатний викликати опіки на шкірі. У разі дотику до рослини або  при потраплянні його соку на шкіру, людина не відчує відразу біль, як, наприклад, при контакті з кропивою. У перші кілька днів опіки, спричинені соком борщівника, схожі на термічні. Для них характерне почервоніння шкіри, водянисті пухирі. Місця уражень важко гояться та сприяють загостренню проявів інших шкірних захворювань. Загалом лікування триває 5-10 днів, але якщо люди зволікають і не звертаються до медиків вчасно, то розтягується до трьох тижнів. Іноді проводять  навіть оперативні втручання. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки, а після загоєння на їх місці ще 2 – 3 роки залишаються темні плями.

Повністю із змістом даної публікації можна ознайомитися в форматі PDF. Передплачуйте таку можливість.

Тетяна ШМАТОК,

провідний спеціаліст – державний фітосанітарний інспектор відділу карантину рослин управління

фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Залишити відповідь